BENİ YÖNLENDİREN RENKLER

.

A NOTE FOR YOU

Welcome to my blog. Here, You will find my oil paintings, acyrilic paintings on wood/fabrics, necklaces-earrings-bracelets. Crochet, decoupage, embroidery, cross stitches, some interesting and colourful pictures are going to draw your attention. Please, let me say to thank you to give me the soul of share with you. Enjoy it! Please feel free!



........................................................................................BİR TIK DA BU ADRESLERE .........................................................................
* * * * * * * * * http://mayri-hayriyenin-emailleri.blogspot.com * * * * * *http://babanneninelemekleri.blogspot.com/* * * * * * * * *

13 Temmuz 2009 Pazartesi

AHŞAP ÇALIŞMALARIM-1: AHŞABA DEKOPAJ












Ahşap objeye dekopaj yapmak ;


İlk önce ham objeyi ıslak bezle bir iki defa silerek tozundan temizlemek gerekiyor.


Islaklık kuruyunca resmin yapışacağı alan açık renge boyanır. Diğer alanlar ise resim açık tonlar içeriyorsa resmin içindeki renklerden gözünüze hoş gelen koyu bir renge, resim koyu renklerde ise açık bir renge boyamak gerekir. Bu tarz boyamada resim ön plana çıkar.


Yandaki resimde benim ilk acemilik işlerimden biri var. Resmin dışında kalan alanı daha koyu yeşil tonda boyasaymışım daha hoş olacakmış. Bu haliyle oldukça cansız duruyor.


Kullandığımız renk açık ise iki üç kez boyamak gerekebilir. Her boyama katı arasında en az yarım saat kurumasını beklemek gerekir. Bu bekleme işlemi gerçekten önemlidir.









Kullanılan obje kutu ise iç kısmı da açık renge boyanırsa iyi olur.


Boyama işleminden sonra ahşap zımparalanır. Yüzeyin pürüzsüz olmasına dikkat edilir. Bizim hocanın dediğine göre bebek poposu gibi olacak. Eğer zımparalamaktan kaçınırsanız vernikleme işleminden sonra bütün hatalar kendini gösterir.


Ahşabın üstüne yapıştırılmak üzere seçilen resmin fotokopisi en adi kağıda çekilmiş olmalıdır.(Fotoğraf kağıdına fotokopi alınmamalıdır.) Fotokopinin kenarlarındaki boş beyaz alanlar kesildikten sonra resim ters çevrilir. Kağıdın uç kısımları bir-iki cm zımpara ile bir miktar inceltilir. Resmi yırtmamaya dikkat edin. Oluşan kağıt tozları bir bezle temizlenir. Bu zımparalama işlemi şunun için gereklidir. Resmi ahşaba yapıştırdığınızda yüzeye elinizi sürerseniz resimle ahşap arasında kabarıklık olmaz. Bu da kullanım aşamasında yaptığınız obje üstündeki resmin kolay aşınmasını deforme olmasını engeller.


Ahşabımız boyandı, resmimiz hazır. Uygun bir yapıştırıcı ile resmi yapıştırırız. Resim üstte olacak şekilde. Hava kabarcığı kalmaması ve yapışkanın dağılıp daha iyi yapışmanın sağlanması için yumuşak bir bez yardımıyla resmin üstünde dairesel hareketlerle içten dışa doğru olası kabarcıkları atarız. Eğer yine de hava kabarcığı kalırsa ki bunun içinde fazla yapıştırıcı da olabilir o zaman o kısımlara iğne batırarak oradan hava almasını ve fazla yapışkanın çıkmasını da sağlayabilirsiniz. Sonra resmin kurumasını bekleriz. Bu arada bir çay veya bir kahve içeriz. Ya da bir arkadaşla sohbet ederiz.


Kuruma işleminden sonra resmin türüne göre çevresini ya boya tamamlama ile ya da yukarıdaki boyadığım kutu gibi boncuk boya ile bitirme işlemi yaparız.











Tüm işlemler bittikten sonra vernikleme işlemi yapılır. Vernikleme tozsuz bir ortamda yapılmalıdır. Acele edilmemelidir. Önce objenin en alt kısmı verniklenir. Kuruyunca kutu ise içi verniklenir. Sonra yanlar ve üst kısım gelir.


Hepsini birden verniklemeye tabi tutarsanız objeyi koyacak yer bulamazsınız. Her yere yapışır. Elinizde kalır. Öylece en az yarım saat beklersiniz.


Birde aklıma gelmişken yazayım. Bana göre dikkat edilmesi gereken bir iki püf nokta.


Ben kullandığım boyayı inceltmek için boyayı bir kaba boşaltmadan önce kendi kutusunun içindeki boş alan kadar saf su koyuyorum iyice çalkalıyorum. Boyanın bu inceliği kapatıcılık ve sürüş rahatlığı açısından yeterli oluyor. Benim kullandığım boya akrilik su bazlı boya (P.b..) hocamızın tavsiyesi.


Yapılan tüm işlemleri genişce sereceğiniz temiz bir naylon örtü üstünde yapın. Asla kağıt yada kumaş kullanmayın. Yapışır. Sereceğiniz naylon örtü üstündeki önceden kalan boya artıkları bile objeye yapışır haberiniz ola. Sonra demedi demeyin. Naylon örtüye boya damlayıp kirlendiğinde ıslak bezle temizleyin ya da her seferinde yeni örtü kullanın.


Fırçalarımızı kullanım aşamasının bitiminde ve bekleme aşamalarında kesinlikle yıkamalı. Aceleniz olursa en azından fırçayı su dolu cam bir kavonozda bekletmeli. Boya üstünde kurursa boyayı çıkarmak zor olur. Hele fırça dibine boya birikip kurursa fırçanın tüylerinin arası açılır. Fırçanın sonraki kullanımlarında zorlanırsınız.


Bu bilgiler su bazlı boyalar için tiner bazlı boyalar için işlemler farklı oluyor. Onu da bir bilene soralım.


Bugünlük benden bu kadar.


Hoşçakalın...


<:))



2 YORUM:

lori dedi ki...
ben sadece sohbet kismini aliim. zor geldi bana bu isler. taki yapmak, bahcecilik falan daha bi kolay sankim. ya da acik soliim ben yeteneksizim galba bu konuda, ama harika annatiyosun Mayri walla bayildim. alakam olmamasna ragmen hikaye gibim okudum:)
mayri dedi ki...
lori Teşekkür ederim. Değişik konulara da değineceğim. Benimki ilk heves... Sana günaydın. Bana iyi geceler. <:))

Hiç yorum yok: