BENİ YÖNLENDİREN RENKLER

.

A NOTE FOR YOU

Welcome to my blog. Here, You will find my oil paintings, acyrilic paintings on wood/fabrics, necklaces-earrings-bracelets. Crochet, decoupage, embroidery, cross stitches, some interesting and colourful pictures are going to draw your attention. Please, let me say to thank you to give me the soul of share with you. Enjoy it! Please feel free!



........................................................................................BİR TIK DA BU ADRESLERE .........................................................................
* * * * * * * * * http://mayri-hayriyenin-emailleri.blogspot.com * * * * * *http://babanneninelemekleri.blogspot.com/* * * * * * * * *

15 Temmuz 2009 Çarşamba

AHŞAP ÇALIŞMALARIM-3: BOYA ÇATLAMA




İşlem yapacağımız obje diğer işlemlerde olduğu gibi temiz bir bezle silinir. Tozlarından arındırılır. Sonra iki kat boyanır. Zımpara yapılarak boyanın fazlalıkları alınır. Yine zımparadan oluşan tozlar silinmelidir. Obje üstünde parmak uçlarınızı gezdirdiğinizde pürüz olmamalı.

Çatlatılacak alan düz bir ortamda olmalıdır. Eğer eğri bir pozisyonda olursa çatlatma malzemesi kaygan olduğundan akar. Çatlatmaya uygun malzeme ne az ne çok yeterli miktarda istenilen bölgeye sürülür. Kuruması için çatlatma sıvısının üstünde belirtilen zaman kadar beklenir.

Süre sonunda çatlatmanın fazla kurumasına mahal vermeden en üst kat boya sürülür.

Objenin her tarafının çatlatılmasına gerek yoktur. Kutuda sadece üst kısım. Tepside iç kısım veya kenarlar gibi. Çatlatma üstüne stencil ile çalışma yapılabilir.

Şimdi dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var.

* Çatlatmada üçüncü kat boya çatlatılıp altından alttaki renk görüneceği için ikinci kat boya ile son kat boya uyumlu olmalıdır.

Örneğin alt renk beyaz üst renk siyah ise, siyah çatladığında aralardan beyaz boya görünecektir.

*En üst boyayı sürerken fırça darbelerinin yönü ya hep enine ya hep boyuna olmalıdır. Ve aynı yerden ikinci kez geçilmemelidir. Boya ile fazla oynanırsa çatlama olmaz.

Birde kesme şeker denen bir örgü türü vardır. O stilde yapılabilir. Bunun uygulaması da şöyle olur. Objenin büyüklüğüne göre fırça darbeleri büyük ya da küçük olabilir. Bir kutu için
1. sırada 2-3 cm enine 2-3 cm boyuna
2. sırada ise önce boyuna sonra enine
diğer sıralarda da yön takip ederek işlemi tamamlarız.

==ıııı==ıııı==
ıııı==ıııı==ıııı
==ıııı==ııı== kesme şeker tarzı

Her üç stilde de fırça darbeleri arasında boşluk olmamalıdır. Dip dibe sürülmelidir.

* Obje üstündeki çatlatma ince isteniyorsa en üst boyayı ince sürmeli, kalın çatlatma isteniyorsa boyayı biraz daha yoğun sürmeli.

* Boyanın ve çatlatmanın kurutulması aşamasında herhangi bir elektrikli alet kullanmayınız. Yoksa üst boya büzüşür. Oda sıcaklıgında kurumalıdır.

* Diyelim ki işlem yaparken bir işiniz çıktı. Tam da o sırada ikinci kat boyayı sürdünüz. Dışarıya çıktınız. İşlem ertesi güne kalır. Sonra devam edersiniz. Sorun yok.

*Ama çatlatmayı sürdünüz işiniz çıktı. Aceleniz var ama bu işlem beklemez. Kuruma süresi sonunda en üst boyanın sürülmesi gerekir. Süremediniz. Evden çıkıp gittiniz. Çatlatma çok kuruduğu içi boyasanız bile çatlatma olmaz.

Onun için ertesi gün yeniden çatlatma sürüp bekleme süresi kadar bekleyip boyayı süreceksiniz.

*İşiniz çıktığında objeye yeni sürdüğünüz çatlatma sıvısını az da olsa vaktiniz varsa çeşmede yıkayıp objeyi kurularsınız. İşleme ertesi gün çatlatma sıvısı ile devam edersiniz...<:)) bu ip ucunun ucu oldu.


Ben lila rengi deniz manzaralı tepsiyi yaparken saç kurutma makinası kullandım. Kenarlarında büzüşme oldu. Tepsi deyince en önemlisi tepsinin kenarları eğimli olduğu için her kenarı ayrı ayrı çatlattım. Hepsini aynı anda yapsaydım. Çatlatma tepsinin içine doğru kayardı. Tecrübe ile sabittir.
Arkadaşlar ben o tepsiyi 2003 te yaptım. Unuttuğum işlem varsa beni uyarın lütfen.
Küçük ev bir anahtarlık. Evin duvarlarında parça parça çatlatma var. Onları sanki boya yer yer dökülmüş gibi olsun diye yaptım.


Sabrınız için teşekkür ederim.

<:-D

Hiç yorum yok: